OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 29.05.2024.
Vjerski život

Župa Presvetog Srca Isusova, Velika Pisanica

Presveto Srce Isusovo

Katolička crkva „Srca Isusova“ nalazi se u samom centru Velike Pisanice tako da njene prekrasne vizure dominiraju prostorom bez obzira iz kojeg smjera vas put u centar mjesta dovede. Izgradnja same crkve započela je 1906. godine i to na temeljima stare kapelice iz 18 stoljeća. Gradnju je vodio kotarski inženjer Vilim Žugaj iz Bjelovara, a graditelj je bio Franjo Revelant, također iz Bjelovara. Crkva je dovršena nakon 3 godine, odnosno 1909 kada u nju kao župnik dolazi svećenik Mihovil Kedmenec.  Crkva se nalazi u samom središtu mjesta, te je smještena u pravcu jug – sjever. Crkva ima poligonalno svetište, glavnu lađu, dvije pokrajnje lađe, te je od glavne lađe odijeljena sa tri zidana stupa nosača. Na sjevernoj strani nalazi se drveno pjevalište i zvonik ispred glavnog ulaza. Do zvonika se nalazi pomoćna kapelica.
dvorište crkve
Crkva je osvijetljena s tri prozora u svetištu i s četiri u svakoj pokrajnjoj lađi. Oslikani prozori u svetištu prikazuju srce Marijijno i Josipovo. Unutrašnjost crkve je presvođena svodovima, a pod popločen keramičkim pločicama. Crkvu je oslikao Ivan Drusany 1915. godine.  U crkvi se nalaze 4 oltara, glavni oltar Presvetog srca Isusova smješten je u svetištu datira iz 1910. godine, a izradio ga je Franjo Šamalc iz St. Urlicha – Grodena u Tirol.  Oltar Kraljice Svete Krunice u lijevoj pokrajnjoj lađi, a oltar Svetog Antuna u desnoj pokrajnjoj lađi. Oltar Sv. Tri Kralja nalazi se kraj trijumfalnog luka u srednjoj lađi – na lijevoj strani, sve ih je izradio Antun Pavelic iz Buzja pri Kozjem u Štajerskoj.  Lokalni stolari iz Velike Pisanice Ignacije Šmid i Pavao Štiks izradili su klupe i klecala.
Na zidovima se nalaze slike križnog puta, Sv. Nikole Tavelića, Alojzija Stepinca i Leopolda Mandića.  Sav inventar u crkvi izgrađen je od drveta, potječe iz istog vremenskog razdoblja, a nosi tirolske stilske oznake. U crkvenoj lađi nalazi se krstionica i dvije ispovjedaonice. Na pjevalištu se nalaze pneumatske orgulje s deset glavnih i šest pomoćnih registar, nabavljene su 1909 godine od Antuna Molzera iz Kutne Hore u Republici Češkoj. Na zvoniku se nalazi originalni sat koji funkcionira, kao i tri zvona naručena kod majstora Bochler Et Co iz Kopfenberga u Austriji, od 406, 283 i 79 kilograma, a ugođena su na visinu tonova E, C,  i G.
Uz crkvu,  u lijepo uređenom okolišu nalazi se i potpuno uređeni župni dvor. Zahvaljujući noćnoj rasvjeti u ljepotama crkve prolaznici mogu uživati i noću. Kao sastavni dio Pisaničke eko-etno staze crkva se nalazi neposredno uz oznaku broj 15.
Po odluci Ministarstva kulture RH župna crkva i župni dvor imaju status zaštićenog kulturnog dobra.
U župi Velika Pisanica djeluje i dječji pjevački zbor koji u suradnji sa ostalim župljanima svaku svetu misu učini posebnom.  Dječji zbor do sada je snimio dva CD-a duhovne glazbe.
Do sada je kroz župu prošlo 17 svećenika, trenutni župnik je Saša Šargać

Kontakt:
Župa Presveto Srce Isusovo Velika Pisanica
Trh hrvatskih branitelja 11
Velika Pisanica
Tel: 092 266 0540
Kontakt osoba: Vlč. Saša Šargać

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica
Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  
KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK