OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 10.07.2024.
EU info

Europska unija

Velika Pisanica

Europska unija predstavlja jedinstvenu gospodarsku i političku uniju u kojoj sudjeluje 28 europskih država. Njezini počeci sežu u 1958. godinu, kada je šest država (Belgija, Njemačka, Francuska, Italija, Luksemburg i Nizozemska) osnovalo Europsku ekonomsku zajednicu (EEZ). Naziv Europska ekonomska zajednica zamijenjen je 1993. nazivom Europska unija (EU), čime se željelo ukazati na postignuti razvoj i njezinu novu ulogu. Europska unija zasniva se na vladavini prava: njezino djelovanje propisano je ugovorima te je rezultat dobrovoljnog i demokratskog dogovora između svih država članica.
Europska unija ima jedinstveno institucionalno ustrojstvo u kojem o prioritetima odlučuje Europsko vijeće, a odluke donose Europski parlament, Vijeće Europske unije i Europska komisija te niz drugih institucija. Europska služba vanjskih poslova (EEAS), na čelu s visokim predstavnikom, predstavlja diplomatski odsjek EU-a.
Putem svojih izaslanstava i ureda EU je prisutan u cijelom svijetu. Više od 50 godina izaslanstva i uredi djeluju kao oči, uši i usta Europske komisije prema državnim tijelima i stanovnicima u matičnim državama.
Pristupanjem Hrvatske 1. srpnja 2013. Unija je dosegla trenutačni broj od 28 država članica. Prije Hrvatske, Uniji su 2007. godine pristupile Bugarska i Rumunjska. Najveće proširenje Europske unije dogodilo se 2004. godine, kada joj je pristupilo deset država: Cipar, Češka, Estonija, Mađarska, Latvija, Litva, Malta, Poljska, Slovačka i Slovenija.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj
http://ec.europa.eu/croatia/index_hr.htm

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova
http://www.mvep.hr/

Natječaji strukturnih fondova
http://www.strukturnifondovi.hr/

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica
Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      
KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK