OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.12.2021.
Vijesti

U Knjižnici HAZU predstavljanje monografske knjige Dani Ede Murtića 2011. – 2021.

Velika Pisanica

U Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u utorak 12. listopada 2021. predstavljena je monografska knjiga Dani Ede Murtića 2011. – 2021., autora Milana Bešlića, koju je u prigodi obilježavanja 100. godišnjice rođenja akademika Ede Murtića objavila njegova rodna Općina Velika Pisanica gdje se ova manifestacija svake godine održava pod pokroviteljstvom Hrvatske akademije.

Predsjednik HAZU akademik Velimir Neidhardt podsjetio je na zasluge Ede Murtića za hrvatsko i svjetsko slikarstvo i umjetnost, kazavši da je bio inventivan, britak i radoznao. Istaknuo je važnost održavanja Dana Ede Murtića u Velikoj Pisanici, posebno za mlade umjetnike, a zahvalio je i Murtićevoj supruzi Goranki Vrus Murtić te sinovima Marku Murtiću i Ranku Murtiću zbog brige o njegovom opusu i njegovoj popularizaciji.

Kako je kazao Milan Bešlić,  Dani Ede Murtića profilirali su se kao relevantan promicatelj visokih likovnih vrijednosti u mediju crteža, i promoviranju i afirmiranju mladih umjetnika na suvremenoj likovnoj sceni. Ove godine manifestacija je uz Veliku Pisanicu i Akademiju likovnih umjetnosti ostvarena u nizu drugih institucija u Zagrebu, Bjelovaru i u Mostaru.

„Dani Ede Murtića postali su kulturni brend Velike Pisanice koja tom manifestacijom jača vlastito identitetsko obilježje s uporištem na kulturnoj podlozi s golemom simboličkom snagom slikarevog imena, kojim emanira u hrvatskom kulturnom prostoru kao svojom kulturnom institucijom“, kazao je Bešlić.

Akademik Zlatko Keser kazao je da je manifestacija pokazala da smrt ne mora biti definitivna te dodao da je crtež forma iz koje se pokreće cijeli mehanizam istraživanja i oblikovanja. Izrazio je očekivanja da će Akademija likovnih umjetnosti ponovno pokrenuti kreativno crtanje kao predmet.

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak kazao je da je monografija dokaz kontinuiteta velikog Murtićeva umjetničkog iskustva koji je uz pomoć Kesera došao do studenata i također izrazio nadu da će ALU pokrenuti kolegij kreativnog crtanja.

O važnosti Dana Ede Murtića govorio je i načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali.

Izvor: info.hazu.hr

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

PROMO VIDEO
Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK