OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 15.04.2024.
Vijesti

Press Clipping - Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Merc

svinje

Prije desetak godina država je kao jednu od poticajnih mjera za samozapošljavanje omogućila braniteljima Domovinskog rata dobivanje povoljnog kredita. Jedan od rijetkih koji je kredit dobro iskoristio te pokrenuo posao je Stevo Merc iz Nove Pisanice u općini Velika Pisanica. Novac od kredita, koji je iznosio tadašnjih 15 000 maraka, uložio je u gradnju tovilišta za 200 svinja. Danas OPG Merc ima 50 vlastitih krmača i tristotitnjak tovljenika, a nekad ih ima i 500-tinjak. Godišnje proizvode 500 do 800 prasadi. Velik, ali dobro promišljen posao, radi se puno, ali se svaki dan puno i uči kako se ne bi radilo uzalud. Merc je završio i tečaj za umjetno osjemenjivanje krmača u Križevcima. Velika pomoć mu je uvijek bila sestra Đurđica, doktorica veterine, a sa suprugom Ivankom dijeli sve poslove. Samo na taj način obiteljsko gospodarstvo može rasti i razvijati se. Sve je počelo na roditeljskom imanju ali je u posljednjih 12 godina kupio još 6 gospodarstva u selu i susjednoj Zrinskoj, pa sada OPG Merc obrađuje 100 rali zemlje od čega je 80 rali vlastita, a ostalo u najmu. Bilo je dosta staračkih domaćinstava, pa smo malo po malo, kupovali zemlju, ali i strojeve. Od mehanizacije imamo gotov sve što nam treba, kaže Merc. Osim svinja, na gospodarstvu je i 40 ovaca, a domaćin kaže da još uvijek vole i prasetinu i janjetinu. Nađe se vremena i za fešte, te za lov kojim se Stevo iz hobija bavi. No, da bi se sve to stiglo zaposlili su jednog radnika, jer sami proizvode hranu za svinje. Jedino čime je Merc nezadovoljan su stalne oscilacije cijena. Imam sigurno tržište i dobrog kupca, koji redovito plaća. No, kod nas se nikada ne zna kakva će biti cijena stočne hrane, a kakva mesa. To stvara zbrku i nezadovoljstvo kod proizvođača, koji ne znaju za što se opredijeliti jer uvijek postoji mogućnost da budete u gubitku iako ste najbolje radili – kaže Merc.
Izvor: Bjelovarac od 17.lipnja 2009.

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK