OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.07.2024.
Vijesti

Press clipping - Eko gospodarstvo Nakani

image

Terezija Nakni promotorica je Velike Pisanice i sa svojim eko proizvodima svake godine posjećuje desetak sajmova diljem lijepe naše. Njen naporan rad odavno je prepoznat, a njeni su proizvodi nagrađeni i brojnim priznanjima. Terezija svoj eko vrt ne kojem se mogu naći sve poznate kulture od povrća, voća, tikvi i začinskog bilja, uzgaja na površini od samo jednog hektara, a u proizvodnji joj pomažu i dva radnika. Prema Terezijinim riječima, od svibnja do listopada na gospodarstvu se može kupiti svježe povrće i začinsko bilje, a nešto kasnije i sušeno voće, razni kompoti i cijela paleta prirodnih sokova, dok tijekom jeseni i zime nudi slatku i slanu zimnicu, te tikve od kojih u posljednje vrijeme izrađuje spužve. – Kako sam u mirovini zaista ne znam što bi radila da nemam svoj vrt. Volim sve što je vezano uz prirodu i posebno me veseli istraživanje i uzgoj novih sorti. Da bi postigli dobar proizvod bitno je iskustvo, a dobar povrtnjak bez primjene pesticida možete postići jedino skladom biljaka i životinja. Tako na jednoj strani vrta uzgajam začinsko i grmoliko bilje, prirodno stanište životinjica koje ne napadaju ostale kulture na drugoj strani povrtnjaka. Primjerice, među zasađenim biljem imam zasađenu breskvu koja nikad nije bila bolesna niti je imala nametnika – kazala je Terezija te dodala kako je zadovoljna jer preko jedne zagrebačke tvrtke ima osiguran otkup svih svojih proizvoda. Eko gospodarstvo Nakani vođeno je po svim standardima koje propisuje suvremena ekološka proizvodnja, a upisano je u upisnik proizvođača u ekološkoj proizvodnji, te je nositelj oznake eko proizvoda.

image

Terezija uskoro planira staviti u pogon i sušaru koju će otvoriti u susjednoj kući. Ondje će prema Terezijinim riječima, biti otvoren mini pogon za sušenje voća i povrća. Bit će mi posebno zadovoljstvo ako budem mogla raditi paketiće od suhe mrkve, jabuka, peršina i pastrnjaka, a uz nova pomagala koja sam nedavno pribavila, radit ću pasterizaciju na mnogo lakši način.  Dobro je što za sve imam osiguran otkup, a kad bi na ovom gospodarstvu radilo dvoje mladih ljudi , mogli bi pristojno živjeti.  Vrtu treba posvetiti jako puno pažnje, a kad kasnije dođu plodovi onda vidite kako vam priroda na najljepši mogući način može uzvratiti – rekla je Terezija te dodala kako je na tržištu najtraženija bamija, rijetka biljka koja ima ljekovita svojstva.
Izvor: Bjelovarski list od 11. svibnja, 2009. Autor: Ivan Karačony

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK