OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 23.04.2024.
Vijesti

Posjet učenika OŠ Petrovsko

Velika Pisanica

15. svibnja učenici 3. i 4. razreda iz Petrovskog i PO Slatina posjetili su Veliki Grđevac, rodno mjesto velikog dječjeg pisca - Mate Lovraka.Nakon vožnje kroz Krapinsko-zagorsku, Zagrebačku i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, učenici su posjetili osnovnu školu koja nosi ime Mate Lovraka. Tu se nalazi spomen-soba pisca poznatih dječjih romana Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice. Vidjeli su neke originalne Lovrakove rukopise, prva izdanja njegovih ostalih djela, neke sačuvane osobne predmete, a preko originalne stranice imenika iz vremena njegovog školovanja, upoznali su ga i kao đaka. Posebno ih je razveselio posjet spomen-parku Mate Lovraka gdje se nalazi muzejski primjerak vlaka iz njihovog prvog pročitanog romana te vodenica iz romana Družba Pere Kvržice. Šetnjom kroz poučnu stazu Prijatelj prirode gdje raste oko sto vrsta biljaka i promatranjem godova na panju 140-godišnjeg hrasta, završili su posjet Velikom Grđevcu. Kroz znamenitosti vezane uz poznatog pisca vodila ih je učiteljica razredne nastave iz OŠ Mate Lovraka, Ana Nakani. Nakon Velikog Grđevca učenici su doputovali u najduže selo u Hrvatskoj, Veliku Pisanicu, rodno mjesto poznatog slikara Ede Murtića, gdje i danas stoji njegova rodna kuća. Mještani su učenicima priredili topao doček i počastili ih ručkom. Zatim su učenici posjetili Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Nakani koje se bavi uzgojem velikog broja biljaka na ekološki način i proizvodnjom zdrave hrane. Vlasnica Terezija upoznala ih je na vrlo zanimljiv način s biljkama iz raznih krajeva svijeta i proizvodima koji od njih nastaju. Sve se završilo degustacijom zdrave hrane i igrom na igralištu mjesnog kluba ‘‘Bilo’‘. Oko organizacije boravka u Velikoj Pisanici uz učitelja Željka Tihavu i mještane, posebno se potrudio i načelnik općine gospodin Fredi Pali. Posebno se zahvaljujemo gospodinu Ivanu Šanjugu, načelniku Općine Petrovsko i gospodinu Antunu Presečkom, vlasniku tvrtke Presečki d.o.o na sponzorstvu cjelokupnih troškova putovanja.

Detalje sa fotografijama možete pogledati na slijedećem linku: http://os-amihanovica-petrovsko.skole.hr/?news_hk=1&news_id=261&mshow=854#mod_news

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK