OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.05.2024.
Vijesti

Osnovana Zajednica Mađara - Pisanica

zajednica mađara

Zajednica Mađara - Pisanica najmlađa je udruga na našem području, registrirana je 4. travnja ove godine kao Zajednica mađara za naselja Velika Pisanica, Mala Pisanica, Veliki Grđevac, Babinac, Lasovac, Bulinac i Bedenik. Zajednica je član Saveza Mađarskih udruga. Dan Zajednice je 20. kolovoz, tog datuma mađari cijeloga svijeta obilježavaju nacionalni praznik Sent Ištvan, inače najvažnijeg mađarskog vladara koji je ujedno i osnivač mađarske države.

Na području navedenih naselja, prema popisu stanovništva iz 2001. godine živi oko 250 izjašnjenih pripadnika mađarske nacionalne manjine. Sjedište zajednice je u Velikoj Pisanici i to u mađarskom domu, koji je nekada bio mađarska škola.

Zajednica Mađara osnovana je prvenstveno zbog očuvanja tradicije življenja Mađara na ovim prostorima, koji su se na ovo područje počeli doseljavati davne 1888. godine. Udruga trenutno ima oko 80 članova, a želja nam je kroz naš rad sačuvati riječ, običaje, pjesmu, bogatstvo narodnih nošnji, kulturu i običaje naših predaka.

Od značajnijih projekata važno je istaknuti aktivnosti vezane uz obnovu Mađarskog doma, organiziranju tečaja Mađarskog jezika te pomoć u obnovi Reformirane kršćanske (kalvinske) crkve iz 1906. godine koja prema odluci Ministarstva kulture ima status zaštićenog kulturnog dobra.

Također, svake godine 12. ožujka svečano se obilježava Dam mađarske revolucije iz 1848. godine, uz sudjelovanje mnogobrojnih uglednika iz Mađarske i Hrvatske.  Tom se prigodom odaje počast i polažu vijenci na spomen ploču mađarskog doma postavljenu u čast Karla Knezića, istaknutog generala mađarske revolucije.


Napominjemo, da naša Zajednica nije isključiva, u smislu da je sačinjavaju samo mađari, već su dobrodošli i ostali koji žive na ovim prostorima. Pozivamo sve zainteresirane osobe da se priključe našoj Zajednici, kako bismo zajedničkim snagama doprinijeli poboljšanju života na ovim prostorima.

Kontakt:
Zajednica mađara – Pisanica
Hrvatskih mučenika 208,
Velika Pisanica
Mail: .
Kontakt osoba: Zlata Berkeš, predsjednica

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK