OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 07.05.2024.
Vijesti

Održana Smotra dječjeg mađarskog stvaralaštva

Velika Pisanica

U subotu se, 6. prosinca, u Velikoj Pisanici održala Smotra dječjeg mađarskog stvaralaštva na kojoj su predstavljeni tradicionalni mađarski plesovi i pjesme u izvedbi najmlađih uzrasta nekoliko društava koja njeguju mađarsku kulturu iz Velike Pisanice, ali i neka izvorna društva iz Mađarske koja su nastupila kao gosti. Nastupali su i učenici Osnovne škole Velika Pisanica, koji nakon dugih dvadeset godina ponovno imaju mogućnost njegovati mađarski jezik i kulturu ovaj put po modelu C sukladno programu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Ništa to ne bi bilo neobično da nije riječ o manifestaciji koja se ponovno organizira nakon 25 godina stanke. Ponajviše zaslugama članova Zajednica Mađara Pisanica i Zlate Berkeš kao predsjednice Zajednice Mađara Pisanica. Da nije riječ o samo još jednoj kulturno-umjetničkoj manifestaciji kazuje i podatak kako se na subotnju manifestaciju odazvao i velik broj uglednika iz političkog života poput ErdÅ‘háti Melinde, zamjenici pročelnice Uprave za Mađare izvan Mađarske Vlade Mađarske, Tuska EnikÅ‘, konzulica Mađarskog veleposlanstva u Zagrebu, Robert Jankovich, Izvršni predsjednik Hrvatske Mađarske Demokratske Zajednice, načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali i još brojni županijski dužnosnici. U zamalo državničkom tonu predstavljene su brojnoj publici pjesme, plesovi i izvorni mađarski govor, a sve zajedno je zalog nastavku njegovanja mađarske kulture na području Bjelovarsko-bilogorske županije i Velike Pisanice kroz mlade naraštaje koji nakon mnogih godina stanke ponovno uče mađarsku tradiciju.

Smotra dječjeg mađarskog stvaralaštva za nas je jako bitna, jer naša udruga veliku pozornost posvećuje radu sa najmlađima, za budućnost. Posebno se ovim putem zahvaljujem zamjenici pročelnice Uprave za Mađare izvan Mađarske Vlade Mađarske, gđi Melindi Erdohati i Tuska EnikÅ‘- konzulici Mađarskog veleposlanstva u Zagrebu što su prihvatila naš poziv i bile naše gošće na manifestaciji u Velikoj Pisanici. Nadam se i vjerujem kako je to samo početak uspješne suradnje sa Vladom Mađarske i Mađarskim veleposlanstvom u RH. – izjavila je tom zgodom predsjednica Zajednice Mađara Pisanica Zlata Berkeš.

Također, kako se sama manifestacija održala na blagdan Svetog Nikole bila je to i sjajna prilika da nazočni mališani dobiju i prigodne poklone. Kako oni koji su nastupili u subotu, tako i svi oni oni koji su se zatekli u dvorani u Velikoj Pisanici.

Izvor fotografija i teksta: http://www.nula43.hr/vijest/smotra-djecjeg-madarskog-stvaralastva/

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK