OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.07.2024.
Vijesti

Održana 23. Smotra izvornog i koreografiranog folklora BBŽ

Velika Pisanica

U organizaciji Zajednice kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, u subotu 20. svibnja 2023. godine, u dvorani OŠ „Velika Pisanica“ održana je 23. Smotra izvornog i koreografiranog folklora BBŽ.

Domaćin ovogodišnje smotre bio je KUD „Sloga“ iz Velike Pisanice, čija je muška pjevačka skupina na početku otpjevala nacionalnu himnu te svečanu pjesmu općine Velika Pisanica, za koju je tekst napisala umirovljena učiteljica Mira Andrun, sa skladbu Marijan Ded-  Max.

Pozdravnim govorima i riječima podrške obratili su se načelnik Općine Velika Pisanica Fredi Pali, predsjednica Zajednice kulturno-umjetničkih udruga BBŽ Snježana Mišir te pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje BBŽ Andrea Prugovečki Klepac koja je i službeno otvorila Smotru.

Svojim vrijednim i predanim radom za očuvanje kulturne baštine u natjecateljskom dijelu izvornog folklora predstavili su se: KUD „Slavko Kolar“ Palešnik – „Kolo igram polagano“, KUD „Sloga“ Miklouš – „Trlana (detalj u postupku obrade lana), KUD „Šandrovac“ – „Pjesme i plesovi Bilogore“, KUD „Trnovitica“ Velika Trnovitica – „Igra kolo u našoj Trnovci“, KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača – „Vojničke pjesme i plesovi“, KUD „Graničar“ Čazma – „Bojana je selo od davnina“, KUD „Veliko Trojstvo“ – „Pjesme i plesovi Bilogore“, KUD „Palična“ Severin – „Svadbeni dan u kući mladenke“.
U kategoriji koreografiranog folklora nastupio je KUD „Graničar“ Čazma – „Smilje Mara po jezeru brala“, dok je revijalno nastupila Češka obec Bjelovar – „Přetančeni“.

Cijelu smotru pratili su i ocjenjivali selektori Hrvatskog sabora kulture, u sastavu: Kristina Benko Markovica (za glazbu), dr. sc. Tvrtko Zebec (za scenski prikaz/ples), Vesna Peršić Kovač (za nošnju).

Nakon održane Smotre, selektori Hrvatskog sabora kulture, održati su okrugli stol sa predstavnicima svih udruga koje su nastupile te izabrali najbolje za državne smotre:
-  na Susret hrvatskih folklornih ansambala i izvornih skupina koji će se održati u Županji upućuje se KUU „Ivan Vitez Trnski“ Nova Rača,
- na Susret hrvatskih folklornih skupina iz kategorije koreografiranog folklora koji će se održati u Čakovcu upućuje se KUD „Graničar“ Čazma,
- na Đakovačke vezove upućuje se KUD „Šandrovac“,
- na Vinkovačke jeseni upućuje se KUD „Sloga“ Miklouš.

Uz Zajednicu kulturno-umjetničkih udruga Bjelovarsko-bilogorske županije, pokrovitelji Smotre su Ministarstvo kulture i medija te Hrvatski sabor kulture.

Zahvaljujemo svim sudionicima Smotre, od domaćina, izvođača do publike koji su mogli uživati u bogatom programu gdje se mogla vidjeti sva raskoš nošnji, pjesmi, plesova i tradicije svih područja naše županije.

Velika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika PisanicaVelika Pisanica

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK