OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 16.05.2024.
Vijesti

Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja

ozonski sloj

Pod sloganom ‘Ukidanje potrošnje HCFC-a (klorofluorougljikovodika): jedinstvena prilika’ 16. rujna 2011. godine širom svijeta po 24. put obilježiti će se Međunarodni dan zaštite ozonskog sloja. Ujedinjeni narodi proglasili su 16. rujna Međunarodnim danom zaštite ozonskog sloja 19. prosinca 1994. godine s ciljem naglašavanja važnosti provedbe Montrealskog protokola o tvarima koje oštećuju ozonski sloj, bez kojega bi oštećenje ozonskog sloja bilo deset puta veće nego što je danas, imajući dalekosežne posljedice na zdravlje ljudi i okoliš.

Montrealski protokol predstavlja najučinkovitiji primjer međunarodne suradnje i partnerstva razvijenih i država u razvoju u zaštiti globalnih ciljeva. Provedbom ovog protokola, kojeg su ratificirale sve zemlje svijeta i koji danas broji 196 zemalja članica, od kojih njih 147 ima nisku potrošnju tvari koje oštećuju ozonski sloj, postignuto je značajno globalno smanjenje emisija tih tvari u zrak, koje je do kraja 2009. godine iznosilo više od 98%. Ukinuta je proizvodnja i potrošnja klorofluorougljika (CFC) koji su najviše korišteni u rashladnim i klimatizacijskim uređajima, halona za protupožarne sustave i aparate, ugljiktetraklorida koji se koristio u laboratorijima i drugih potpuno halogeniranih CFC-a. Također, zabilježeno je i smanjenje učinka globalnog zagrijavanja i promjene klime.
2007. godine, povodom obilježavanja dvadesete obljetnice Montrealskog protokola, odlučeno je da se ubrza ukidanje proizvodnje i potrošnje klorofluorougljikovodika (HCFC-a). Radi se o tvarima koje oštećuju ozonski sloj i imaju 2.000 puta veći potencijal globalnog zatopljenja od ugljičnog dioksida.

Ovogodišnja tema ‘Ukidanje potrošnje HCFC-a (klorofluorougljikovodika): jedinstvena prilika’ posebno je značajna za Republiku Hrvatsku, budući da je u tijeku provedba projekata za ukidanje potrošnje HCFC-a u zemljama članka 5. Montrealskog protokola u koje se ubraja i naša zemlja. Do danas je Izvršni odbor Multilateralnog fonda Montrealskog protokola zemljama s malom potrošnjom odobrio više od 6.000 projekata za ukidanje potrošnje i proizvodnje tvari koje oštećuju ozonski sloj, čija vrijednost iznosi 2,3 milijarde američkih dolara.

No, kako se radi o postojanim tvarima, smanjenje njihovih koncentracija u stratosferi sporo opada. Stručnjaci predviđaju potpunu uspostavu prirodne ravnoteže stvaranja i razgradnje ozonskog sloja tek sredinom ovog stoljeća. Najveće oštećenje ozonskog sloja od kad postoje mjerenja zabilježeno je u razdoblju od 21. do 30. rujna 2006. godine iznad Antarktika.

Hrvatski projekt za ukidanje potrošnje HCFC-a jedan je od prvih u svijetu odobren od strane Multilateralnog fonda za provedbu Montrealskog protokola čijom se provedbom planira ukinuti potrošnja HCFC-a do ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju ili najkasnije do kraja 2015. godine, 24 godine prije roka propisanog Montrealskim protokolom.

Republika Hrvatska prihvatila je sve izmjene i dopune Montrealskog protokola, a za provedbu ovog međunarodnog sporazuma nadležno je Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva koje provodi niz aktivnosti vezanih uz zaštitu ozonskog sloja. Postupanje s ovim tvarima uređeno je Uredbom o tvarima koje oštećuju ozonski sloj. Do danas je temeljem Nacionalnog programa za ukidanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj odobreno petnaest projekata od kojih je devet uspješno završeno. Tim projektima je od 1. siječnja 2010. godine ukinuta potrošnja klorofluorougljika (CFC), halona i metil bromida koji se u Hrvatskoj koristio u proizvodnji presadnica duhana, osim za posebne namjene.

Uspostavljeni su Centri za prikupljanje, obnavljanje i oporabu kontroliranih i zamjenskih radnih tvari u Dugopolju, Zagrebu i Rijeci. Vezano za zbrinjavanje halona iz protupožarnih sustava i aparata uspostavljena je banka halona u Varaždinu. Za zbrinjavanje starih rashladnih i klimatizacijskih uređaja uspostavljen je sustav za prikupljanje te građani pozivom na besplatni broj telefona mogu naručiti besplatan odvoz od ovlaštenog skupljača.

Ukidanje potrošnje HCFC-a predstavlja jedinstvenu priliku za sve nas, države i pojedince, da odabirom najnovijih tehnologija učinimo nešto za spas ozonskog sloja i smanjenjem potrošnje energije smanjimo svoj utjecaj na promjenu klime. Pozivamo Vas da se aktivno uključite u obilježavanje ovog dana i date svoj doprinos zaštiti ozonskog sloja.

Za sva dodatna pitanja i podatke vezane uz ovu temu slobodno se obratite Ministarstvu zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

Izvor: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva
http://www.mzopu.hr

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK