OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 23.04.2024.
Vijesti

Kolegij župana sa gradonačelnicima i načelnicam BBž u Velikoj Pisanici

bbz

U Velikoj Pisanici,  u Sportsko rekreacijskom centru Kukavica 04.02.09. održan je Kolegij župana s gradonačelnicima gradova i načelnicima općina Bjelovarsko-bilogorske županije. Teme kolegija su bile:  Tehnička provedba kreditiranja proljetne sjetve na području BBŽ-e u 2009. godini, aktivnosti Ureda za poljoprivredno zemljište u BBŽ-i, te Izrada plana navodnjavanja BBŽ-e.
Prema riječima pročelnice upravnog odjela za poljoprivredu BBŽ-e Dominke Pretule, uvjeti kreditiranje poljoprivredne sjetve na području Županije su više nego zadovoljavajući u ovo krizno vrijeme. Kamata za krajnjeg korisnika je 3,5 %, i svi poljoprivrednici se mogu javiti bez obzira na površinu poljoprivrednog zemljišta i bez obzira da li su u sustavu PDV-a. Minimalni iznos kredita je 5 tisuća kuna, dok je maksimalni milijun kuna. U ovoj godini se očekuje realizacija kredita oko 17 milijuna kuna, što je za 10 % više od prošle godine. Rok otplate je 10 mjeseci, i u ovih 6 godina koliko BBŽ-a kreditira poljoprivrednike nije bilo problema s otplatom, kazala je pročelnica.
Što se tiče glavnih aktivnosti Ureda za poljoprivredno zemljište BBŽ-e, voditeljica Ureda Zorica Šimunić Bojko naglasila je da više od 70 % poljoprivrednog zemljišta nalazi se u privatnom vlasništvu i cilj Ureda je pomoći poljoprivrednim gospodarstvenicima besplatno uređivanje pravnih postupaka da mogu okrupniti svoj posjed.
Posljednja točka kolegija bila je Izrada plana navodnjavanja BBŽ-e.
O tom programu govorio je Marijan Bebić zamjenik direktora za hidrotehničko projektiranje i voditelj izrade plana za navodnjavanje na području BBŽ-e. Prema njegovim riječima realizacija tog programa je dugogodišnja ali će biti značajna za poboljšanje poljoprivredne proizvodnje u BBŽ-i. Plan se sastoji od hidrotehničkog dijela, agronomskog i proučava klimatološke i hidrološke , te istražuje izvor vode za navodnjavanje. Pokretanjem plana tražit će se optimalno tehničko rješenje za uvođenje navodnjavanja na onim područjima koja su najekstremnija.
Na pitanje koliko će financijski koštati kompletan program i kako se obračunava, da li po hektaru zemljišta koje se bude navodnjavalo,  Gospodin Bebić je kazao da se sve to mora izračunati, što je sastavni dio ove studije da se odredi za pojedina područja kolika bi bila cijena. Investicijska cijena se kreće od 20 do 100 tisuća kuna po hektaru, uključujući naravno i dovod vode do parcele što bi financirala država.

Izvor: http://www.bjelovar.com

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK