OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.05.2024.
Vijesti

Bespovratan sredstva za projekt: “Platno IN, plastika OUT”

priroda

OŠ Velika Pisanica ostvarila je bespovratna sredstva od 13.000,00 kn za projekt PLATNO IN;  PLASTIKA OUT Zaklade Zamah i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva u natječaju “Naš doprinos zajednici”. Naša škola, jedina je škola sa područja Bjelovarsko-bilogorske županije koja je ostvarila pravo na bespovratnu potporu. Projekt će se realizirati od veljače do travnja 2012. godine te će se u sklopu projekta tiskati platnene vrećice s ekološkim porukama, a sve s ciljem jačanja ekološke svijesti o štetnosti korištenja plastičnih vrećica i njenog utjecaja na ljude, floru i faunu. Vrećice će se distribuirati na način da će svaki stanovnik naše općine koji donese 5 plastičnih vrećica dobiti platnenu vrećicu, dok će se plastične vrećice na adekvatan način odložiti u već postavljen separacijski kontejner.  Tisak na platnene vrećice izvršiti će članovi učeničke zadruge u školskom grafičkom mini pogonu. Dobivena bespovratna sredstva osim u kupnju platnenih vrećica uložiti će se u nabavku specijalnih boja za prešu, te tisak promotivnih materijala i banera.
Da su plastične vrećice zaista jedan od gorućih ekoloških problema svijeta govore i zabrinjavajući podaci vezani uz potrošnju plastike, a posebice plastičnih vrećica, podaci dolaze iz nacionalnih i svjetskih organizacija koje se bave održivim razvojem, zaštitom okoliša, te biljnim i životinjskim svijetom koji nas okružuje.  Naime, u nastavku donosimo nekoliko alarmantnih činjenica vezanih uz plastične vrećice:
plastična vrećica proizvodi se polietilena, naftnog derivata kojem treba gotovo 1000 godina da se razgradi
-jedna vrećica prosječno se koristi 12 minuta, prosječni ih građanin tijekom jedne godine potroši oko 1.000, u svijetu se godišnje potroši od 500 do 1000 milijardi vrećica odnosno gotovo milijun vrećica po minuti
-kad bi svaki peti građanin Hrvatske prestao koristiti plastične vrećice, slijedeća bi generacija u prirodi zatekla 199,588.400.000 vrećica manje
-pri spaljivanju 4 plastične vrećice potroši se onoliko kisika koliko je potrebno čovjeku za jedan dan
-prilikom razgradnje polietilena nastaju mikroskopske otrovne čestice koje prodiru u hranidbeni lanac, kontaminirajući ekosustave te posljedično, hranu i vodu.
-plastika na poljima zaustavlja prolaz kisika i uzrokuje neplodnost tla
-Više od milijun ptica i 100.000 morskih sisavaca ugine svake godine nakon što pojedu ili se zaglave u plastične vrećice
-Irska je 2002. uvela takozvani plastax, porez na plastične vrećice kojim se njihova potrošnja smanjila za 90%
-Samo se jedna vrećica od 200 reciklira
Da je nužno potaknuti korištenje platnenih vrećica govori i činjenica da se samo oko 1% plastičnih vrećica reciklira, u pitanju su naravno troškovi koji kažu da prerada jedne tone plastičnih vrećica košta oko 20.000 kn, dok je dobivena sirovina vrijedna samo 160 kn.
Iz navedenih razloga,  nadamo se da će naš doprinos, potaknuti bar nekoliko stotina ljudi da prestane ili smanje korištenje plastičnih vrećica i započnu sa korištenjem platnenih.
Ovo je već drugi projekt za našu školu koji financira Zaklada Zamah i Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. U sklopu prvoga projekta pod nazivom KLINIKA ZA OTPAD nabavljeni su separacijski kontejneri za odlaganje i separiranje različitih vrsta otpada, postavljeni su ispred škole, a namijenjenih stanovnicima lokalne zajednice.

 

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK