OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.07.2024.
Vijesti

22. travanj Dan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje

Povodom rasta zabrinutosti građana o stanju okoliša još je davne 1970. godine 22. travnja po prvi put obilježen Dan planeta Zemlje velikim prosvjedom diljem SAD-a.
Zemljin dan službeno se obilježava od 1992. godine kada je tijekom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeirou usklađen program za promicanje održivog razvoja. U Hrvatskoj se praznik našeg jedinog planeta obilježava od 1990. godine.
Od početka obilježavanja do danas ostvaren je značajan napredak čovječanstva, kako u znanstveno-tehnološkom, tako i u ekološkom pogledu te u načinu izražavanja brige za naš planet.

Dan planeta Zemlje

Klimatske promjene, onečišćenje okoliša, prekomjerno iskorištavanje prirodnih resursa i velika potrošnja energije danas su stvarna, velika i općepoznata problematika, a svijest i stav prema njima odlika je moderne demokracije, te neizostavan dio političkih programa.Ključna misao vodilja, ipak, ostaje ista – djelovanjem svakog pojedinca moguće je ostvariti značajan utjecaj u pogledu očuvanja naše Zemlje. Štednja vode i energije, korištenje obnovljivih izvora energije, smanjenje emisija ispušnih plinova vozila i smanjivanje učestalosti njihovog korištenja, te sprječavanje zagađenja i nekontroliranog odlaganja otpada zahtijevaju samo malo discipline i truda pojedinca, razumijevanje šire zajednice i podršku nadležnih institucija.

Dan planeta Zemlje

Ovim se Danom želi skrenuti pozornost na opasnost koja prijeti životu na Zemlji. Naglim razvojem industrije i porastom potrebe za energijom dolazi do otpuštanja velikih količina otrovnih tvari u atmosferu i povećanog iskorištavanja fosilnih goriva. Također, želi se potaknuti ljude da ponovno uspostave kontakt s prirodom i postanu svjesni ekološke krize. U Hrvatskoj se reciklira tek oko 10% otpada, dok je prosjek EU 27%. Plan EU je dostići 50% recikliranja do 2020.godine.
Kako biste i vi pridonijeli očuvanju planeta Zemlje reciklirajte otpad.
-staklo je materijal koji se u potpunosti može reciklirati, a da bi staklena boca bačena u prirodu nestala potrebno je 4000 godina. Stoga, staklene boce odlažite u posebno označene kontejnere.
-papire odlažite u posebne kontejnere jer ćete na taj način pridonijeti čuvanju šuma i zaštiti okoliša.
-baterije sadrže teške metale koji zagađuju okoliš. Također, i za njih postoje posebni kontejneri u koje se trebaju odlagati.
-za razgradnju plastičnih boca u prirodi potrebne su stotine godina. Njih možete odložiti u posebne kontejnere ili ih vratiti u trgovine koje nude tu mogućnost uz povratnu naknadu.
-racionalno koristite vodu.
-štedite energiju, gasite sva svjetla koja vam ne trebaju te kućanske aparate.
- čuvajte okoliš u kojem živite, štitite biljnji i životinjski svijet, šume, tlo i vode…

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK