OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 02.05.2024.
Vijesti

20 godina od pada Vukovara

memorijalno groblje

U spomen na 18. studenoga 1991., kada je nakon tromjesečnog otpora slomljen otpor oko 1800 hrvatskih branitelja Vukovara, u tome se gradu nizom komemorativnih programa obilježava 20. obljetnica stradanja u Domovinskom ratu. Središnji program, nazvan Hrabri ljudi, počeo je u dvorištu vukovarske Opće bolnice. Nakon programa prema Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata krenula je najduža do sada - kolona sjećanja.U koloni je ove godine sudjelovalo oko 30 tisuća ljudi. Predvodila ju je 204. vukovarska brigada, a među građanima iz cijele zemlje u njoj je sudjelovao i državni vrh. Osim stijega 204. brigade te stijega Republike Hrvatske, grada Vukovara i Vukovarsko-srijemske županije, prvi put su se u koloni nosila 144 stijega svih ratnih hrvatskih postrojbi. Na memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće. Molitvu za poginule i nestale u Domovinskom ratu predvodit će đakovačko-osječki nadbiskup i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marin Srakić. Svetu misu na groblju predvodit će kardinal Vinko Puljić. U 18 sati na Dunavu uz Dvorac Eltz održat će se program Svjetlosna rijeka sjećanja.U najteža tri mjeseca okupacije grada na bolnicu je palo između 500 i 700 granata na dan. U tragičnim trenucima okupacije u krugu bolnice bilo je 450 ranjenika i bolesnika te pet tisuća civila. Odvedeni su u logore diljem Srbije, mnogi su ubijeni, a 200 ranjenika ekshumirano je iz masovne grobnici na Ovčari. Sudbina 61 ranjenika odvedenog na Ovčaru do danas nije poznata.
Izvor: http://www.hrt.hr
vukovar 91
Ulomak iz “Priča o gradu”
Autor: Siniša Glavašević - novinar ( 1960-1991)

Tko će čuvati moj grad, moje prijatelje, tko ce Vukovar iznijeti iz mraka?
Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.
Netko je dirao moje parkove, klupe na kojima su još urezana vaša imena, sjenu u kojoj ste istodobno i dali, i primili prvi poljubac - netko je jednostavno sve ukrao jer, kako objasniti da ni Sjene nema?
Nema izloga u kojem ste se divili vlastitim radostima, nema kina u kojem ste gledali najtužniji film, vaša je prošlost jednostavno razorena i sada nemate ništa.
Morate iznova graditi.
Prvo, svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim, svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.
I nemojte biti sami u budućnosti.
A grad, za nj ne brinite, on je sve vrijeme bio u vama. Samo skriven.
Da ga krvnik ne nađe.
Grad - to ste vi.

 

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK