OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 23.04.2024.
Vijesti

100 godina od rođenja Ede Murtića

Velika Pisanica

U prigodi obilježavanja 100. godišnjice rođenja akademika Ede Murtića predstavit će se monografska knjiga DANI EDE MURTIĆA 2011. – 2021. u utorak 12. listopada 2021. u 12 sati u Knjižnici HAZU, Trg Josipa Jurja Strossmayera 14 u Zagrebu.

Pozdravno slovo: akademik Velimir Neidhardt, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti
O knjizi će govoriti: akademik Zlatko Keser, izv. prof. Tomislav Buntak, dekan Akademije likovnih umjetnosti, Milan Bešlić, autor knjige.

Već je dobro znano da su Dani Ede Murtića u akademskoj zajednici akceptirani kao relevantna manifestacija, koja je, kao što je također znano, takvom prihvaćena i u široj kulturnoj javnosti. Ove činjenice govore u prilog tvrdnji da je kulturna manifestacija zaživjela i stoga što je jasno profilirala svoju osnovnu zadaću u svojem profesionalnoj odrednici, dakle,u kreativnom pristupu mediju crteža pod imenom nositelja projekta Ede Murtića i majstorskim ravnanjem Zlatka Kesera, njegove asistentice Gordane Bakić-Vlahov, i suradnje s piscem ovih redaka.                                        
Međutim, može se ustvrditi da su Dani Ede Murtića  ove godine iskoračili iz Velike Pisanice, odnosno,  iz uobičajene putanje Velika Pisanica – Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, jer je  svoju djelatnost prezentirala u druge institucije hrvatske metropole, zatim u Bjelovar, i u susjednu državu – Bosnu i Hercegovinu. Naime, izložbom studenta ALU polaznika Dana Ede Murtića priređenoj u više izložbenih prostora nije se samo pokazala višegodišnja djelatnost same manifestacije već se i ona sama predstavila u svojoj stvaralačkoj produkciji eksplicitno izraženoj u koncepcijskom programu i sinkroniziranoj organizaciji s brojnim suradnicima što je nedvojbeno doprinijelo boljem upoznavanju same manifestacije. Stoga je evidentno da se Velike Pisanica  i po tim značajkama prepoznaje  kao relevantan čimbenik u hrvatskom kulturnom prostoru, odnosno,  da su Dani Ede Murtića kulturni brend  Velike Pisanice. Naime, manifestacija promovira i Veliku Pisanicu kao važnu adresu u nacionalnom prostoru osnažujući Danima Ede Murtića i vlastito identitetsko obilježje s uporištem na kulturnoj podlozi s golemom simboličkom snagom slikarevog imena kojim emanira u hrvatskom kulturnom prostoru kao svojom kulturnom institucijom.  Iskorak Dana Ede Murtića u hrvatski kulturni prostor bio je i s prikazivanjem dokumentarnog filma Edo Murtić 1921.-2005. u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu kao i prigodne tribine na temu velike slikareve obljetnice. Istim filmom i tribinom Dani Ede Murtića obilježili su 100 godina slikareva rođenja i na Sveučilištu u Mostaru 27. svibnja 2021. godine. U sklopu manifestacije Dani Ede Murtića prikazan je ovaj dokumentarni film u Gradskom muzeju Bjelovar, kojim je grad Bjelovar obilježio 100 godišnjicu rođenja svojega Počasnog građanina.
                                 
U razdoblju dužem od deset godina kulturna manifestacija Dani Ede Murtića profilirala se kao relevantan promicatelj visokih likovnih vrijednosti u mediju crteža, i promoviranju i afirmiranju mladih umjetnika na suvremenoj likovnoj sceni. Znatno doprinosi razvijanju njihovih autorskih osobnosti koje se izražavaju u mediju crteža i time promovira ujedno i sam medij crteža pokazujući da aktualan i intrigantan u multimedijalnom kontekstu i da su se Dani Ede Murtića oblikovali u tradicionalnu manifestaciju kao projekt od naročite važnosti u hrvatskoj kulturi.

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK