OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 25.05.2020.
Vijesti

Sustavno gospodarenje energijom u Bjelovarsko - bilogorskoj županiji

image

Kao jedna od potpisnica „Energetske povelje“ i sudionica projekta „ Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske“, Bjelovarsko-bilogorska županija obvezala se da će konkretnim mjerama krenuti u smanjenje potrošnje energenata. Otvaranjem Ureda i zapošljavanjem stručnjaka za energetiku jedna je od aktivnosti koje su najavljene nakon razgovora župana Miroslava Čačije i njegovih suradnika s koordinatoricom projekta „ Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske“ Dunjom Fadljević i koordinatorom za sjeverozapadnu Hrvatsku Vladimirom Kalinskim. Projekt provodi Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva RH i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u sklopu programa Ujedinjenih naroda za razvoj „ Poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj. Glavni su ciljevi projekta „Sustavno gospodarenje energijom ( SGE ) u gradovima i županijama Republike Hrvatske“ poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenja troškova za energiju, planiranje energetike i održivo gospodarenje resursima na lokalnoj i regionalnoj razini, smanjenje emisija štetnih plinova u atmosferu i poticanje razvoja poduzetništva. Koordinatorica Fadljević naglasila je da je riječ  se o mjerama koje treba sustavno donositi i provoditi.  Ne donose odmah spektakularne rezultate, ali omogućuju uočavanje nepotrebne potrošnje koja se najčešće može riješiti promjenom ponašanja.Bjelovarsko-bilogorska županija prepoznala je važnost energetske učinkovitosti koja je postala pitanjem društvenog razvoja, te je odlučna u uspostavljanju sustava upravljanja energijom – naglasili su njezini čelnici na konferenciji za novinare. Mogućnost izravnog djelovanja vide kroz ustanove kojima je županija osnivač : školama, zdravstvenim ustanovama i sl. Prema grubim procjenama njihova potrošnja na energente iznosi tri do četiri milijuna kuna, a poduzimanjem mjera smanjenja troškova taj bi iznos mogao biti smanjen oko 20 posto. Prema riječima koordinatora Kalinskog upravo su u sjeverozapadnoj Hrvatskoj napravljeni najveći pomaci.  K tomu, uspostavljanje sustava upravljanja energijom generira neka nova tržišta i otvara mogućnost novih radnim mjesta za što navodi primjer Međimurske županije.
Općina Velika Pisanica u suradnji sa Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a na temelju studije Fakulteta strojarstva i brodogradnja provodi projekt EE škola. Projektom je predviđena zamjena stolarije i vanjske ovojnice na zgradi osnovne škole, kao i regulacija temperature grijanja i postavljanje zonske rasvjete. Projekt financiraju Općina Velika Pisanica, Bjelovarsko - bilogorska
županija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

image

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika PisanicaVelika Pisanica - Obavijesti koronavirus

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31            


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza