OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 23.04.2024.
Vijesti

Press clipping - Ivanova škrinja

Izvor: Bjelovarski list - 30.06.2008.
Prolazite li Velikom Pisanicom ne možete ne primjetiti dvorište Valerije i Ivana Košutića. Krasi ga desetak drvenih skulptura koje su Ivanovih ruku djelo. Sve je izradio sam, bez akademske naobrazbe i uz pomoć vlastite darovitosti te naputaka svojih mentora Ivana Viteza i Božice Jelušić. Uz skulpture u galeriji Ivanova škrinja, nalazi se stotinjak slika, a nove umjetnine nastaju svakodnevno. Nekad znam raditi i cijelu noć. Za sliku mi treba par sati, a za veće skulpture i tjedan dana. Izrađuje sve bez skica. Skulpture uglavnom donira na kolonijama, a slike prodajem od 100 do 400 kuna, iako mi se teško odvojiti od njih - kaže Ivan Košutić, koji je inače po struci drvni tehničar te dodaje kako sam izrađuje platna na kojim slika. U slikanju se okušala i njegova supruga Valerija, defektologinja, koja je nedavno registrirala obiteljsko gospodarstvo. Budući da imaju mnogo toga zaponuditi cilj im je, kako kažu seoski etno turizam. Stoga uskoro planiraju upotpuniti ponudu. Uz skulpture i slike Košutići već godinama skupljaju antikvitete pa njihova zbirka od stotinjak predmeta čine tkalački stan, užarski stroj, stara glačala, bačve, škrinje i drugo. Sve će to moći vidjeti posjetitelji kojima će biti ponuđena domaća jela.

image

Malo dalje od kuće posjeduju imanje s ribnjakom gdje namjeravaju proširiti posao. Tamo će napraviti kolibe i posaditi voćke. Nadaju se da će im glavni posjetitelji biti školske skupine, a organizirali bi i različite kreativne radionice. Ivan i Valerija Košutić bave se i humanitarnim radom. Osnovali su Kiparsko - likovnu udrugu oboljelih od leukemije i limfoma te će organizirati kolonije na kojima će raditi djela za potrebe udruge jer zasad sve financiraju sami.  Tražila sam i poticaj Ministarstva turizma za opremanje prostora i smještaj etno - zbirke. To je bilo prije dva mjeseca, no odgovor nisam dobila - kaže Valerija Košutić te dodaje kako žive od njezine plaće, prodaje slika te donacija ljudi koji ih posjete. Na imanju im pomaže njihovo troje djece koja će, budu li imali volje, nastaviti obiteljski posao. Prvim gostima, ističu Košutići, vesele se na jesen. Do tada će njihov posjed zasigurno posjetiti mnoštvo slučajnih prolaznika, a u srpnju očekuju sudionike humanitarnog biciklističkog maratona koji organizira Udruga oboljelih od leukemije i limfoma.
Novinarka: Kristina Turković

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

VIRTUALNA ŠETNJA
VIRTUALNA ŠETNJA - Velika Pisanica

PROMO VIDEO
PROMO VIDEO - Velika Pisanica




Velika Pisanica - UDOMLJAVANJE ŽIVOTINJA

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30        




KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

POTPORE I SUBVENCIJE

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza
PODUZETNIČKI PARK