OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 03.07.2020.
Vijesti

Nove dječje igralište u Velikoj Pisanici

Velika Pisanica

U Velikoj Pisanici, 20. studenog 2018. godine izvršena je svečana primopredaja dječjeg igrališta u Velikoj Pisanici sufinancirana od strane mađarske Vlade kroz partnersku organizaciju Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku.
Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj potpisao je sa Općinom Velika Pisanica Sporazum o suradnji u svrhu doprinosa očuvanja jezika, kulture i identiteta pripadnika mađarske manjine koji žive na području općine Velika Pisanica. U svrhu postizanja navedenog, kroz realizaciju projekta mađarske Vlade „Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu“ izgrađeno je dječje igralište u vrijednosti cca. 90.000,00 kn.
Svečanom otvorenju nazočili su saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj Nandor Čapo, predstavnici Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, općinski načelnik Fredi Pali i predsjednica Zajednice Mađara Pisanica Zlata Berkeš. Zahvaljujemo na vrijednoj donaciji koja je najviše razveselila najmlađe mještane.

O projektu:
Naziv programa: „Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program”
Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu
2016. godine Vlada Mađarske započela je program pod nazivom „Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program” (Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu).
Cilj programa je pomagati vrtiće na onim područjima Karpatskog bazena gdje žive Mađari.
Pomoć se manifestira u vidu izgradnje i obnove objekata, opremanje istih i razne vrste pomoći polaznicima vrtića i njihovim roditeljima
Za taj program je iz mađarskog proračuna dosad izdvojeno oko 38,5 milijardi forinti (oko 900 milijuna Kn).
U Hrvatskoj se vrtićki odgoj na mađarskom jeziku odvija u sedam ustanova.
Partnerska organizacija za realizaciju programa vezanih uz odgoj i obrazovanje na mađarskom jeziku u Hrvatskoj je Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku.
U sklopu ovog programa te su ustanove dobile brojnu didaktičku i ostalu opremu.
Obzirom da u Hrvatskoj Mađari žive i u sredinama, gdje njihov broj ne omogućava organizaciju institucionalne vrtićke naobrazbe, u tim sredinama je planirana izgradnja dječjih igrališta. U prvom krugu su izabrana mjesta Vukovar, Velika Pisanica, Daruvar, Pakrac i Lipik, u kojima mađarska zajednica organizirano djeluje kroz udruge. U svim tim mjestima smo naišli na razumijevanje lokalne samouprave, koja su i ustupila zemljišta za izgradnju dječjih igrališta.
Nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja potrebnih dozvola, u tijeku je izgradnja samih igrališta. Vrijednost projekta po jednom igralištu je blizu 90 tisuća Kn.

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika PisanicaVelika Pisanica - Obavijesti koronavirus

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31  


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

VIDI WEB TOP 100 - 2012

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Pisanička Eko Etno Staza