OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 21.02.2019.
Vijesti

Započeli 8. dani Ede Murtića

Velika Pisanica

Ovogodišnji Dani Ede Murtića započeli su prošli petak polaganjem vijenca na njegovoj rodnoj kući u Velikoj Pisanici. Voditelj i koordinator Dana Ede Murtića je Milan Bešlić koji je tom prilikom govorio o slikarevom životu i djelu. „Ova manifestacija na pozivnicama ima naziv Iskustveni prostor Ede Murtića koji zagovara medij crteža, medij u kojemu se Edo Murtić izražavao cijeli svoj život, s kojim je zapravo i počeo svoje stvaralaštvo. Taj projekt već osmu godinu uspješno funkcionira zahvaljujući suradnji najprije gospodina Fredija Palija i njegovih suradnika te poštovanog gospodina Bajsa koji je svake godine ovdje i time jasno daje na znanje da je posve otvoren za taj projekt i da ga podržava, tako da se ovom prilikom na tome i zahvaljujem. Zahvaljujem se na osobit način i Ranku Murtiću i njegovoj obitelji, ali i akademiku Zlatku Keseru koji je voditelj tog projekta jer s njime već osam godina pokazujemo na hrvatskoj likovnoj sceni da je crtež vitalan i aktualan medij koji je zaživio i na Akademiji likovnih umjetnosti“, zaključio je Milan Bešlić. „Kada govorimo o velikanima Hrvatske, Edo Murtić je sasvim sigurno jedan od njih. Edo Murtić potječe iz Velike Pisanice, iz ove kuće, i kada govorimo o tome onda je to djetinjstvo sigurno utjecalo na njega i na njegova razmišljanja te na sve ono što je kasnije radio. Ono što je možda najvažnije je to da uvijek mora postojati jedno naslijeđe, naslijeđe koje se mora i pratiti. Ono što me veseli je da Akademija likovnih umjetnosti održava Dane Ede Murtića kojima se obilježava njegova kreativnost. Uskoro ćemo obilježiti 10-godišnjicu pa će se napraviti retrospektiva ukupnosti rada što se ovdje događalo“, istaknuo je župan Bajs.
U sklopu manifestacije, danas ( ponedjeljak) održat će se radionica studenata zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti pod nazivom „Zavičajni i iskustveni prostor Ede Murtića“, pod mentorstvom akademika Zlatka Kesera i asistentice Gordane Bakić-Vlahov.
Dani Ede Murtića su jedna od manifestacija koja se događa na Pisaničkoj eko-etno stazi.

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Izvor teksta i fotografija: http://bbz.hr/vijesti/detaljnije/8.-dani-ede-murtica

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28    


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora