OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 19.06.2019.
Vijesti

Velika Pisanica u Velikoj Pisanici

Velika Pisanica

Za nadolazeće uskršnje blagdane u središtu najdužeg sela u Hrvatskoj na radost mještana i prolaznika postavljena je nova Uskršnja pisanica. Ovo veliko uskršnje jaje – „Pisanica od srca“, simbol prijateljstva, ljubavi i radosti Uskrsa dar je Općine Velika Pisanica svim mještanima općine i svim ljudima dobre volje koji će je posjetiti. Pisanicu su u maniri naive i motivima tri pisaničke crkve Katoličke, Pravoslavne i Reformirane oslikali slikari iz podravskog mjesta Molve: Martin Đukin, Stjepan Đukin, Vladimir Ivančan i Drago Žufika u suradnji s nositeljem projekta“Pisanica od srca“ Turističkom zajednicom koprivničko-križevačke županije. Motivi crkava odabrani su sa ciljem da pokažu svo bogatstvo različitih nacionalnosti, vjeroispovijesti i skladnog suživota stanovnika ovog bilogorskog sela. Ovakve „Pisanice od srca“ krase trgove i galerije u: New Yorku, Pittsburghu, Milanu, Rimu, Bruxellesu, Beču, Budimpešti, Munchenu, Zagrebu i brojnim drugim hrvatskim mjestima. Inače,  Velika je Pisanica naseljena još od 16 stoljeća, a prema legendi dobila je ime po šarenilu narodnosti koje podsjeća na Uskrsnu pisanicu, naime i danas u Velikoj Pisanici po posljednjem popisu stanovništva iz 2011. godine osim Hrvata, žive Srbi, Mađari, Bošnjaci, Albanci, Romi, Nijemci, Talijani, Česi i drugi. Pozivaju se svi da posjete našu malu ruralnu sredinu i pogledaju ovu jedinstvenu pisanicu.

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Velika Pisanica

Velika Pisanica

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30            


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora