OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 10.10.2019.
Vijesti

Nove dječje igralište u Velikoj Pisanici

Velika Pisanica

U Velikoj Pisanici, 20. studenog 2018. godine izvršena je svečana primopredaja dječjeg igrališta u Velikoj Pisanici sufinancirana od strane mađarske Vlade kroz partnersku organizaciju Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku.
Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj potpisao je sa Općinom Velika Pisanica Sporazum o suradnji u svrhu doprinosa očuvanja jezika, kulture i identiteta pripadnika mađarske manjine koji žive na području općine Velika Pisanica. U svrhu postizanja navedenog, kroz realizaciju projekta mađarske Vlade „Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu“ izgrađeno je dječje igralište u vrijednosti cca. 90.000,00 kn.
Svečanom otvorenju nazočili su saborski zastupnik mađarske nacionalne manjine Robert Jankovics, predsjednik Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj Nandor Čapo, predstavnici Foruma mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj, općinski načelnik Fredi Pali i predsjednica Zajednice Mađara Pisanica Zlata Berkeš. Zahvaljujemo na vrijednoj donaciji koja je najviše razveselila najmlađe mještane.

O projektu:
Naziv programa: „Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program”
Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu
2016. godine Vlada Mađarske započela je program pod nazivom „Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program” (Program razvoja vrtića u Karpatskom bazenu).
Cilj programa je pomagati vrtiće na onim područjima Karpatskog bazena gdje žive Mađari.
Pomoć se manifestira u vidu izgradnje i obnove objekata, opremanje istih i razne vrste pomoći polaznicima vrtića i njihovim roditeljima
Za taj program je iz mađarskog proračuna dosad izdvojeno oko 38,5 milijardi forinti (oko 900 milijuna Kn).
U Hrvatskoj se vrtićki odgoj na mađarskom jeziku odvija u sedam ustanova.
Partnerska organizacija za realizaciju programa vezanih uz odgoj i obrazovanje na mađarskom jeziku u Hrvatskoj je Forum mađarskih prosvjetnih djelatnika u Hrvatskoj sa sjedištem u Osijeku.
U sklopu ovog programa te su ustanove dobile brojnu didaktičku i ostalu opremu.
Obzirom da u Hrvatskoj Mađari žive i u sredinama, gdje njihov broj ne omogućava organizaciju institucionalne vrtićke naobrazbe, u tim sredinama je planirana izgradnja dječjih igrališta. U prvom krugu su izabrana mjesta Vukovar, Velika Pisanica, Daruvar, Pakrac i Lipik, u kojima mađarska zajednica organizirano djeluje kroz udruge. U svim tim mjestima smo naišli na razumijevanje lokalne samouprave, koja su i ustupila zemljišta za izgradnju dječjih igrališta.
Nakon izrade projektne dokumentacije i pribavljanja potrebnih dozvola, u tijeku je izgradnja samih igrališta. Vrijednost projekta po jednom igralištu je blizu 90 tisuća Kn.

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31    


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora