OPĆINA VELIKA PISANICA

Velika Pisanica District
Osvježeno: 16.07.2019.
Vijesti

Nakon više od 30 godina zvuk orgulja u Župnoj crkvi

Velika Pisanica

Na drugu vazmenu nedjelju, 28. travnja, nakon molitve i blagoslova obnovljenih orgulja, ponovno se u našoj župnoj crkvi začuo zvuk orgulja nakon što više od 30 godina nisu bile u funkciji.
Zbor sv. Marka Križevčanina animirao je misno slavlje a orgulje svirao Marko Đurakić.  Orgulje su djelo češkog orguljara Antonina Mölzera. Svi Mölzerovi instrumenti imaju romantičku zvučnost karakterističnu za češku gradnju s prijelaza 19. na 20. stoljeće, kada je u promišljanju liturgijske glazbe katoličke crkve bio izrazito jak cecilijanski pokret.  Predstavljaju važan trag te su pokazatelj jakog utjecaja češke kulture i tradicije, koja je nezaobilazan kulturni segment našeg kraja. Odobrenim sredstvima Bjelovarsko - bilogorske županije, općine Velika Pisanica i darovima župljana, krenulo se u obnovu orgulja vrijednu 60 000 kuna.
Orgulje su u cijelosti rastavljene, izmijenjeni su im potrošni dijelovi te im je ugrađeno električno puhalo. Nakon što su tehnički dovedene u svirno stanje, posebna briga posvećena je njihovim akustičkim karakteristikama kako bi zazvučale u punom sjaju. Radove je tijekom dva tjedna izvodila radionica Harmonija - M iz Ivanić Grada pod nadzorom biskupijskog povjerenika za orgulje Marka Đurakića.


Velika Pisanica

FOTO GALERIJA
Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica Velika Pisanica

SERVISNE INFORMACIJE I OBJAVE

KALENDAR
N P U S Č P S
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      


KARTA VELIKE PISANICE
Velika Pisanica

ZANIMLJIVOSTI
Velika PisanicaNaselje Velika Pisanica duga je cak 13 km, te se time smatra jedno od najdužih ako ne i najduže selo u Hrvatskoj.

Velika Pisanica - Edo MurtićU Velikoj Pisanici je 4. svibnja 1921. godine rođen proslavljeni svjetski slikar, grafičar i scenograf Edo Murtić.

Branko KreštanHrvatski pjesnik Branko Kreštan rođen je 13. kolovoza 1944. u Velikoj Pisanici gdje je i završio osnovnu školu. Kao učitelj radio je u Novoj Pisanici.

U Velikoj Pisanici rođen Željko Vidaković - poznati rukometašU Velikoj je Pisanici 21. kolovoza 1954. rođen Željko Vidaković - hrvatski rukometaš. Rukomet je počeo igrati u rukometnom klubu “Partizan” Bjelovar 1964.

ZADNJE VIJESTI

AKTUALNO

NATJEČAJI

NEVLADINE UDRUGE

TURISTIČKA PONUDA

Lokalna akcijska grupa Sjeverna Bilogora